
Kadar gre za anemijo, so lahko vzroki različni, od notranjih krvavitev, npr. v črevesju, želodcu, do močnih in dolgih menstruacij. Tokrat sem se odločil predstaviti primer anemije zaradi pomanjkanja železa vezano na prehrano. Na mene se je obrnila gospa, ki ima težave od leta 2021 in ji klasična medicina vsake toliko pomaga z infuzijami, ker tablete niso pomagale, to pa je gospe postalo odveč.
VPRAŠANJE: Pred kratkim sem poslušala vaše predavanje. Zanimivo mi je bilo, predvsem pa drugačen pogled na zdravje. Sama se že več mesecev borim s slabokrvnostjo (posledično tudi s pomanjkanjem energije). V tem času sem naredila vse preiskave, kar jih medicina nudi (gastroskopija, kolonoskopija, ultrazvok, ginekološki pregled ipd). Vendar je vse BP. Zato mi vsakih nekaj mesecev dajo infuzijo železa. A potem mi vrednost kmalu spet pade. Moram povedati, da sem vegetarijanka, vendar sem to že 30 let. Trenutno imam rdečih krvnih celic eritrocitov normalno hemoglobin in hematokrit pa sta pod nivojem. Težave imam od leta 2021. Moj hemoglobin je ves čas pod 100.
ODGOVOR: Eritrociti rdeče krvne celice prenašajo kisik po telesu, vendar je to pavšalno rečeno. Sestavina HEMOGLOBIN je dejansko tisti, na katerega se kisik prilepi, seveda pa ga kot »prevozno sredstvo« v celice prenaša krvna celica eritrocit… hemoglobin je beljakovina in če je te premalo, se bo prilepilo premalo kisika in posledično nam bo v celicah – telesu primanjkovalo kisika in zaradi tega bomo utrujeni… Vi imate krvnih celic eritrocitov dovolj, imate pa premalo hemoglobina in posledično tudi nizek hematokrit. Pravzaprav je hemoglobin sestavljen iz dveh delov hem – ki vsebuje atome železa in globina, ki je beljakovina in še iz pigmenta, ki daje rdečo barvo to je porfirina.
65% železa se nahaja v krvi, 35% pa v glavnem v jetrih, od koder potem preide v rdeči kostni mozeg, kjer se vgrajuje v na novo nastale krvne celice eritrocite… Vi ste vegetarijanka in vam morda zato primanjkuje železa, ker kot rečeno, se železo shranjuje v jetrih in v krvi (meso živali) vi pa tega ne uživate. Ker v mleku in jajcih, kar vi uživate ni prav veliko železa. Pravzaprav morate vegetarijanci in vegani vedeti, da obstajata dva tipa železa in sicer: Hem železo, ki ga vsebuje meso oz. živalski izvor in se absorbira boljše, in nehem železo rastlinskega izvora, ki ga sicer določene rastline vsebujejo precej, vendar ga telo absorbira do 20%. Tudi prehranska dopolnila vsebujejo v glavnem nehem železo in ga torej telo posrka zelo malo. Finta obstaja in sicer morate pri nehem železu obvezno uživati C vitamin, potem ga telo »posrka« več.
Če vi uživate veliko kalcija npr. mleko in podobno se v kombinaciji z železom – železo ne bo absorbiralo v telo, ker telo ustvari netopno kombinacijo (kalcij+železo). Če uživate železo v obliki dopolnila ga vedno uživajte ločeno od kakršne koli oblike kalcija. Najbolje da železo zaužijete na tešče vsaj eno uro pred obrokom, da železa ni več v želodcu… zadnji obrok hrane ob 18. uri, potem pa železo vzamete pred spanjem na prazen želodec…
Še ena finta kako priti do dobrega železa praktično zastonj. Vzamete 20 železnih žebljev dolžine 5 cm in jih namočite v kozarcu vode v katero ste dodali 1 žličko sode bikarbone. Pustite namakati pol ure, potem pa vse te mokre žeblje napičite v jabolko. To naredite popoldan in zjutraj žeblje odstranite iz jabolka- jabolko pa imejte za zajtrk. Žeblje zopet namočite v sodo bikarbono in……..tako vsaki dan. Pazite seveda, da za zajtrk ne uživate sestavin, ki vsebujejo veliko kalcija, temveč nekaj, kar vsebuje veliko C vitamina, agrumi, sveža paprika, ohrovt, kivi, črni ribez… pač sadno zelenjavni obrok. Kalcij pa si privoščite npr. za kosilo, ali in malico (sir, mleko, jogurti, kefir)… Dobra kombinacija je tudi sveža rdeča pesa v smutiju, ki vsebuje železo in sadje, zelenjava, ki vsebuje C vitamin. Izvrsten vir železa so bio mandlji, katere zmeljete – zmiksate v vodi, dodate kivi, papriko in podobno zaradi C vitamina… Še vedno pa vsaki dan kljub vsemu zaužijete 1 jabolko z žeblji- VSAKI DAN. Potem pa kontrolirajte železo v laboratoriju po 1 mesecu in mi sporočite rezultate… Na ta način boste imeli dovolj železa, da se vam popravi hemoglobin in posledično tudi hematokrit.
Železo se absorbira v dvanajstniku in tankem črevesju- v glavnem. Kot vegetarijanka verjetno veste, da ne smete uživati fitatov -npr. fitinske kisline (ovojnica oreškov, mandljev, semen) da je le te obvezno namakati 12 ur, da se uniči fitinska kislina, ki je lahko vzrok, da se železo (tudi drugi minerali) ne absorbira v kri. Ravno tako uživanje polifenolov (kava, črni čaj, tudi metin čaj, kakav, celo kamilice…zmanjšajo absorbcijo železa. Če ste zelo jezni proizvajate več žolča – žolč pa uničuje železo. Vegetarijanci zelo radi posegajo po soji, tudi zaradi vsebnosti železa, vendar soja vsebuje snovi, ki po drugi strani zavira absorbcijo železa, tudi iz drugih živil, ne samo iz soje.
V plazmi se nahaja protein HEPCIDIN, ki regulira vsebnost razpoložljivega železa. Naše telo regulira vsebnost hepcidina na podlagi vsebnosti železa v plazmi. Če je železa veliko, je hepcidina malo, če je železa malo, je hepcidina več. Hepcidin nastaja v jetrnih celicah hepatocitih in črevesnih celicah enterocitih. V bistvu je hepcidin regulator, ki stalno regulira skrbi za homeostazo železa v plazmi, da je tega vedno v mejah normale (v kolikor je vse ok). Torej, če imate vi hepcidina v plazmi malo – premalo je to lažni znak za telo, ker misli, da je železa veliko in ga ne splavlja iz rezerve… Lahko imate torej v telesu dovolj železa, ampak premalo hepcidina, ki daje lažne informacije da je železa dovolj. Te preiskave v laboratoriju pri nas ne delajo, vzamejo pa v Adrialab v Ljubljani kri in jo pošljejo v Nemčijo.
Naše telo na vsebnost železa računa tudi pri razgradnji eritrocitov. Eritrociti živijo približno 100 dni, potem pa se razgradijo. Ostarele eritrocite fagocitirajo makrofagi v kostnem mozgu, jetrih in vranici. Iz sproščenega hemoglobina se izloči železo, ki se v eritroblastih (mladi nezreli eritrociti) ponovno uporabi za sintezo Hb. V sistemu recikliranja železa v telesu preko plazme vsak dan potuje 20 – 25 mg železa… Ob prehodu v plazmo se železo močno veže na protein transferin. Transferin prenaša železo z mesta resorpcije v tankem črevesu do kostnega mozga, kjer se tvorijo rdeče krvničke. Preprečuje tudi izgubljanje železa skozi ledvice in zastrupitve z železom. Stopnja sinteze transferina je odvisna od potreb telesa po železu in rezerve železa v telesu. Zvišane vrednosti transferina so lahko posledica pomanjkanja železa. Torej bi bilo dobro preveriti kako je s tem proteinom pri vas. SYNLAB v Ljubljani dela to analizo cena je cca. 3 evre. V primeru pomanjkanja železa postane stopnja nasičenosti transferina izjemno občutljiv pokazatelj izgubljanja železa.
Zmanjšana želodčna kislina torej pomanjkanja kislosti želodčnega soka, lahko zaradi uživanja precej bazične hrane zmanjša absorbcijo železa do 30%…. skratka, več možnosti je, da je pri vas nekaj od tega narobe. Če ne bo delovalo z jabolki in žeblji, mandlji, lanom, sezamom (namočenim 12 ur) in vse kar sva že uvedla, potem bova ukrepala naprej. Kot rečeno, če ne bo pomagalo to kar sva se dogovorila, pomeni, da železa pride v telo dovolj, da pa se ne porabi tako kot se je nekoč. Zgoraj pa sem opisal nekaj primerov, ki lahko povzročijo neuporabo železa…
Odgovor klientke po 32. dneh: najlepša hvala za vaš nasvet. Naredila sem krvno preiskavo. Moja krvna slika je veliko boljša. Hemoglobin je 134. Žal izvida nimam, ker je stavka zdravnikov. Gotovo je pomagalo jabolko z žeblji.
Moj odgovor: Vesel sem za vas da se je železo popravilo po naravni poti, kar meni pove, da je vaše telo še vedno sposobno absorpcije, kar je odličen podatek za vas. Zaupajte svojemu telesu, zmore marsikaj, pravzaprav ko mu damo možnost, zmore vse- naše telo se 100% samo zdravi.
Imate dodatno vprašanje?
Podobne objave
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Kot elitna dežela, žalovanje niti ullamcorper mattis, blazina levjega kruha.